Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Å drikke vodka som 12-åring

Hei!

Hva skjer hvis man drikker vodka når man er 11/12 år?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 06.03.2020

Hei!

En 12-åring tåler alkohol dårligere enn en voksen. Det er derfor det er 18 års aldersgrense på øl og vin og 20 års aldersgrense på vodka og andre typer sprit.
En 12-åring er ikke ferdig utvokst, og vil raskere bli full og kunne miste kontrollen enn en voksen med større kropp og mer erfaring med å drikke. 

Selve rusopplevelsen er nok ganske lik uavhengig av alder, og alkohol virker slik at man blir mindre oppmerksom, kan ta større risiko, få dårligere kroppskontroll, og bli mindre selvkritisk til hva man sier og gjør.
Alt dette kan gjøre at man lett kan havne opp i situasjoner som kan få alvorlige konsekvenser for en selv og andre.
Mange som drikker seg fulle, kan også oppleve å bli utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, og det kan være ekstra vanskelig å håndtere når man er barn, samtidig som sanser og vurderingsevne er svekket av alkohol.
Det at man er så ung og ikke har så mye livserfaring kan gjøre en ekstra sårbar for hendelser som kan inntreffe når man har drukket.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut