Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

14 år og sex

Hei!

Jeg har hatt sex 2 ganger.

Hva skal jeg gjøre?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 08.03.2018

Hei jente 14 år!

Du skriver at du har hatt sex to ganger og lurer på hva du skal gjøre. Dette er et spørsmål som kan inneholde veldig mye forskjellig, men jeg skal forsøke å svare deg. Når du skriver at du har hatt sex så tenker jeg at du mener at du har hatt sex med en annen person og at denne andre personen er en gutt. Jeg tenker også at du mener at dere har ligget sammen, altså at han har hatt penis inne i deg. Jeg skriver det slik fordi  sex er så uendelig mye mer enn dette, men at det er sex mellom to personer av forskjellig kjønn de fleste tenker på når de skriver som du gjør.

Jeg håper at det har vært frivillig fra din side, at du har ønsket det, selv om du er ei veldig ung jente. Og jeg håper at du og den gutten du har hatt sex med har hatt det fint sammen, og at dere har det fint.
Det er viktig at sex mellom to personer foregår på begges premisser og at det ikke er noen form for tvang i det og at det ikke er ulike forhold. I det med ulike forhold tenker jeg også på at den personen du har hatt sex med ikke er mye eldre enn deg. Når to personer har sex sammen er det viktig at de begge to ønsker det og at forholdene er jevnbyrdige. Vi har en seksuell lavaldersgrense som er på 16 år og den er satt for å beskytte barn under 16 år mot overgrep fra eldre personer.

Om du har sex med en annen person, er det også viktig at du tar inn over deg de konsekvensene det kan føre til, som for eksempel at du kan bli gravid om ikke dere sørger for å bruke prevensjon. Det lureste er om gutten bruker kondom.
Viktigst er altså at sex mellom to personer skal oppleves godt og riktig for en. Om en sørger for å bruke prevensjon og det er frivillig, skal det oppleves trygt, hvis forholdene ellers ligger til rette for det.

Jeg anbefaler deg å snakke med for eksempel helsesøster på skolen eller å oppsøke Helsestasjon for ungdom. Der kan du få råd og veiledning. 
Husk at helsesøster på skolen og Helsestasjon for ungdom har taushetsplikt.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut