Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Hva er sex?

Hei!

Hva er sex?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 29.03.2017

Kjære gutt, 13!

Jeg tipper at du allerede vet ganske mye om hva sex er, i hvert fall håper jeg det.
Dersom vi skal se helt " biologisk" på saken, er sex den måten alle dyr bruker til å formere seg, ved at hannen sørger for å sprøyte sædceller inn i hunnen  Fordi det er så viktig å lage avkom/barn, er hjernen vår konstruert slik at vi opplever glede og lykke når vi har sex. Dermed får vi lyst til å gjøre det flere ganger. Så sex er både nødvendig for å få barn/avkom, og noe som gir glede og lyst.
Men for de fleste av oss er sex mer til glede enn for å lage barn. Det er mange måter å ha sex på. Man kan ha sex med seg selv, det kalles å onanere og alle mennesker gjør det fra tid til annen. Og selv om sex mellom kvinne og mann er mest vanlig, er det mange som har sex med en av samme kjønn.
All sex skal være frivillig. Å tvinge andre til sex (voldtekt) er farlig og ulovlig. Mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep kan få problemer både psykisk og fysisk, og kan få problemer senere i livet med å ha et normalt seksualliv. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut