Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Kyssesyke

Hei!

Jeg er skikkelig redd for å få kyssesyken. Vet ikke hvordan man får det, eller hva den gjør med meg.
Hva kan jeg gjøre for å unngå å få kyssesyken?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 07.02.2018

Hei jente på 12 år!

Du skriver at du er veldig redd for å få kyssesyke og at du ikke helt vet hvordan man får det. Jeg skal forsøke å gi deg et svar som forhåpentligvis kan ta bort noe av frykten du har.

Kyssesyke er en sykdom som skyldes et virus som heter Epstein-Barr viruset. Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Kyssesyke kan også gi infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt. Ca halvparten av unge som smittes får ingen symptomer i det hele tatt.

Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du kan føle deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen. De fleste unge er tilbake på skolen etter 1 - 2 uker.

Kyssesyke smitter bla annet når en deler flaske eller ved kyssing.  Det er  umulig å forutsi hvem som vil bli syk med mye symptomer og hvem som unngår det. I 20-rene har ca 90 % av alle unge antistoffer mot sykdommen og det viser at de har gjennomgått infeksjonen. Da har de aller fleste utviklet en livslang immunitet, det vil si at de ikke får sykdommen igjen. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Så det jeg kan si til deg er at du ikke skal være så veldig redd for å få denne sykdommen. Det er helt umulig å forutsi hvem som kan bli syk og hvem som ikke blir det. Om du får kyssesyke er sjansen aller størst for at det vil arte seg som en helt vanlig forkjølelse.

Jeg vet ikke om du blir beroliget, men det er altså umulig å forutse hvem som vil bli veldig syk og hvem som ikke blir det.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut