Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sex i ung alder

Hei!

Hva kan skje hvis man har sex i ung alder?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 15.06.2016

Hei!

Du spør om hva som kan skje om man har sex i ung alder. Jeg vet ikke helt hva du tenker på, men jeg skal førsøke å svare deg litt generelt.
Det viktigste når den enkelte begynner med å ha sex, er at en kjenner seg klar for det og ikke blir presset på noen måte til å være med på noe man ikke kjenner seg klar for eller moden nok for. Det er også viktig å kjenne til at vi har en seksuell lavalder på 16 år, som skal være med på å beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne personer.

Det er både vanlig og sunt at jenter og gutter utforsker og blir trygg på egen kropp før de har sex med andre. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på.

I strategi for bedre seksuell helse skriver Helsedirektoratet at 1 av 3 har debutert med samleie før de er 15 år. De aller fleste venter til de er passert 16 år med å debutere med samleie.

Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen, må man vite og forstå hva som kan skje om man gjør det. Dette innebærer blant annet å sørge for å bruke sikker prevensjon som beskytter mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer. 

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Den enkelte bør kjenne sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.


Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut