Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Taushetsplikt rundt abort

Hei!

Er det mulig å ta abort anonymt når dama har blitt gravid? lssm har de taushets plikt? Kan ikke ha at foreldre vet det.

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 16.04.2021

Hei gutt 15!

Du spør om helsepersonell har taushetsplikt når en jente er gravid og om en jente kan ta abort uten at foreldre blir informert.

Det aller viktigste er at kjæresten din og du skal få god hjelp og bistand i den situasjonen dere er i. Om kjæresten din er gravid og under 16 år, så har helsetjenesten i utgangspunktet en opplysningsplikt til foreldrene. Det skal tungtveiende grunner til at en unnlater å fortelle dette til foreldre. Men, det finnes alltid unntak og dette bestemmer legen i samtale med den gravide. Det blir ikke gitt opplysninger til foreldre eller andre med foreldreansvaret når det er  grunner som bør respekteres og en ikke ønsker dette. Du og kjæresten din kan oppsøke en helsestasjon for ungdom eller fastlegen for å få hjelp. Sammen med lege eller annet helsepersonell kan dere sammen komme frem til hva som er best for dere. I de fleste tilfeller så vil foreldre bli informert og dette kan skje i samarbeid med legen eller helsestasjon for ungdom. Fastlegen eller helsestasjon for ungdom vil oppfordre den gravide til å snakke med sine foreldre og ikke selv informere om ikke de ser det som helt nødvendig. De aller fleste foreldre vil etter de har fått tatt innover seg situasjonen, være gode støttespillere for sine barn. 

Om jenta er passert 16 år har helsepersonell taushetsplikt og kan gå gjennom en abort uten at foreldre blir informert. Helsepersonell vil likevel oppfordre til at en informerer foresatte da de fleste har god nytte av omsorgen fra foresatte i en slik situasjon.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut