Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Vitne til venners heroinbruk

Hei!

Er det noe mer man kan gjøre enn å stå på sidelinjen å se på når mange av venner er blitt heroinavhengige?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 16.08.2018

Hei!

Det er ingenting som er vanskeligere enn å stå på sidelinja å se på at venner velger å ruse seg. Heroin er et av de mest avhengighetsskapende rusmidlene som finnes og det er ikke noe å tøyse med. Bruken av dette er svært alvorlig og kan gi et langt liv i elendighet.

Bruk av heroin fører fort til avhengighet, og er man først blitt avhengig, er det denne som styrer valgene man tar. Livet blir da veldig ensformig, og det eneste man tenker på er hvordan man kan skaffe neste dose. Det er egentlig ingenting annet som betyr noe. Man flytter gradvis egne grenser og mister seg selv. Et liv i heroinmisbruk bringer med seg mye kriminalitet og etter hvert fengsel, institusjon og, i verste fall, død.

Dessverre tar stoffet over personens verdier og det er egentlig ikke så mye man kan gjøre som tilskuer før vedkommende selv ønsker å gjøre noe med problemet.

Om vennene dine som ruser seg begynner å oppføre seg veldig annerledes enn det du er vant til, så skyldes dette rusen, og det handler om dem, ikke deg. Avhengigheten gjør at mennesker utvikler en atferd som ikke ligner den vi er vant til, og det kan være uforståelig og vondt. Det er vanskelig å løpe etter heroinavhengige for å prøve å hjelpe dem. Du kan ikke hjelpe en som ikke vil ha hjelp. Men du kan likevel tilby din hjelp og støtte om de en gang trenger den. Før den tid er det lurt å ivareta deg selv, og velge andre veier enn den de har valgt.

Om du er glad i vennene dine og syns det er vanskelig å stå på sidelinja å se på, kan du si dette til dem. Det kan være tungt å sitte med kunnskap om hva som foregår, uten å dele det med noen. Dersom du tror foreldrene ikke vet hvor alvorlig situasjon barnet deres befinner seg i, kan du fortelle det til dem, elller til noen andre de har kontakt med og som du har tillit til. Dette kan lette børen for deg, men kan dessverre også sette deg i en situasjon som kan føre til at vennene dine tar avstand fra deg. Dette er et vanskelig valg. På den annen side, er det lite foreldre kan gjøre med situasjonen dersom de ikke kjenner til alvoret i den. Hvis vennene dine fortsatt er under 18 år, er det mulig til å sette inn profesjonell hjelp uten samtykke. Når de blir myndige kan det ta lang tid før de er klar for å gjøre noe med rusbruken.

Som venn kan du, som sagt, tilby støtte og hjelp, om de vil ha det, men om de ikke er klare for det, er det lite du kan gjøre bortsett fra å skjerme deg selv.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Ariel Khavari

Vernepleier og erfaringskonsulent

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut