Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Vondt med sex?

Hei!

Er det vondt å ha sex?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 07.06.2016

Hei jente på 13 år!

I utgangspunktet skal ikke sex gjøre vondt. Og de aller fleste, både jenter og gutter, skal oppleve det å ha sex som noe som er godt, gir gode følelser og en følelse av vellyst.

Så er det slik at mange jenter kan oppleve de første gangene en har sex som vonde og ubehagelige. Dette kan handle om at man er spent og litt nervøs og dermed ikke klarer å slappe helt av. Det kan være en trang hinne (jomfruhinne) som hos noen også gjør at det blir vanskelig å trenge gjennom. Det er også vanlig at mange jenter kan blø litt etter første samleie. Ikke alle jenter har noen hinne da den kan ha blitt slitt bort i lek når man var barn.
Viktig er det også at den som skal ha sex føler seg klar og komfortabel med det. Er man fortrolig med partneren, så er det lettere å slappe av.
Sex med andre skal være basert på gjensidighet og tillit mellom partene. Sex handler ikke bare om det man har sammen med en annen person men også om den vellysten det kan gi når man onanerer, dvs at man har sex med seg selv. De fleste jenter er over 16 år når de første gang har sex med andre enn seg selv.

Det kan være lurt å snakke med en voksen på skolen om det er noe mer du lurer på, for eksempel med helsesøster.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut