Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Årsaker til Norges narkotikaproblemer

Hei!

Hvorfor har Norge så store narkotikaproblemer?

Hilsen gutt 

 

Svar fra ungrus.no 02.03.2017

Hei.

Det er et omfattende og komplisert spørsmål du stiller. Samtidig er det også et spørsmål om Norge har store narkotikaproblemer.

Sammenlignet med andre land i Europa har vi relativt lav bruk av narkotika i Norge generelt. Vi har for eksempel en av de laveste forekomstene av bruk av cannabis blant ungdom, noe som er viktig med tanke på utvikling av narkotikarelaterte problemer senere i livet.

Hvis vi ser på kokain og amfetamin er det mellom 4 og 5 % av voksenbefolkningen som har brukt disse stoffene en eller flere ganger, blant ungdom er det rundt 1 %. Dette er omtrent på nivå med gjennomsnittet for landene i EU. Bruk av ulike rusmidler varierer veldig blant de ulike landene.

Men, alle disse som har brukt eller bruker narkotiske stoffer står i en fare for å utvikle det vi kaller problematisk bruk som går utover skolegang, arbeid, familie og så videre.

Når det gjelder de som har et problematisk bruk av heroin og andre opioder, det vi kaller høyrisikobrukere, utgjør disse mellom 8000 og 10 000 personer i Norge. Dette er ikke lavest i Europa, men lavere enn de landene vi vanligvis sammenligner oss med.

Selv om denne siste gruppen relativt sett er liten, er situasjonen for disse brukerne alvorlig. De har utviklet en avhengighet og risikerer, som et resultat av den utenforskap, sykdommer og død. Det er også spesielt at det i Norge er så høyt antall dødsfall som skyldes bruk av narkotika. I 2014 var det 228 slike dødsfall, og det er blant det høyeste antallet blant landene i EU.

Hvorfor noen mennesker utvikler et slikt problematisk bruk av rusmidler og blir avhengige er også et sammensatt og komplisert spørsmål. Til å begynne med må en se på hvorfor noen velger å prøve rusmidler til å begynne med og hvorfor de fortsetter å bruke dem. Svaret på dette kan være at en prøver ut fra nysjgerrighet, at andre har prøvd og snakker positivt om det, og at en fortsetter bruken fordi en selv synes rusen er god. Mange har prøvd ulike rusmidler for så å slutte å bruke dem uten problemer. Andre utvikler som nevnt et mer problematisk bruk og blir avhengige. Dette kan skyldes genetiske disposisjoner, at en er ekstra sårbar; det kan også skyldes at en bærer på vonde opplevelser og merker at rusen demper de vonde tankene.

Uansett om det er mange eller få personer som utvikler et problematisk bruk av rusmidler, er det et stort problem for dem selv, deres familie og venner, og for samfunnet forøvrig.

Håper dette gir litt svar på spørsmålet ditt.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut