Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og skader

Hei!

Hvis du drikker alkohol i mange år, kan noe skade eller ting som skjer når du drikker alkohol skade kroppen?

Hilsen jente, 11 år

Svar fra ungrus.no 03.04.2018

Hei!

Du stiller et spørsmål som vi har svart på mange ganger, så her gjentar jeg noe jeg har sagt før.

Hvis du drikker alkohol, enten det er noe du gjør ofte eller sjelden, kan du bli alt fra litt beruset til veldig full ut fra hvor mye alkohol du får i deg. Uansett vil faren øke for å bli utsatt for uhell, ulykker, krangler og vold når du har drukket alkohol.
Man kan også bli alkoholforgiftet, noe som kan være dødelig om man ikke får medisinsk behandling

Høyt alkoholforbruk over tid kan føre til en lang rekke sykdommer. Det kan ramme både hjernen og nervesystemet, gi leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft, samt hjertearytmier. Alkoholinntak kan også hemme immunforsvaret slik at man blir mer mottakelig for infeksjoner. Kilde: Folkehelseinstituttet.

Dersom man drikker mye alkohol over lang tid, kan man oppleve at man får abstinenser hvis man prøver å slutte. Da kan man føle seg syk og urolig. I verste fall kan man gå inn i delir (delirium tremens), som er en alvorlig tilstand som må behandles av helsepersonell.

Mange som drikker mye, får problemer med angst og depresjon. I tillegg gjør et høyt alkoholforbruk at familie og venner blir bekymret. Hvis man heller vil drikke enn å gjøre de tingene man vanligvis gjør, som å gå på skole, jobbe, være sammen med barna eller holde avtaler med venner, skaper det konflikter. Hvis man drikker mye, vil det for de fleste også ofte gå ut over økonomien, ikke minst om man ikke klarer å holde på en jobb som følge av drikkingen. Da kan det være at man har utviklet en alkoholavhengighet (alkoholisme). Da vil mye av livet dreie seg om alkohol. Man vil stadig føle trang til å drikke alkohol og bruker mye tid på å skaffe seg denne.
Mange trenger behandling for å klare å slutte med å drikke når de er blitt avhengige. All belastningen som det å drikke mye alkohol påfører kroppen, gjør at man står i fare for å forkorte livet betraktelig.
I tillegg kan det skade barn, kjæreste, ektefelle og andre pårørende å leve nær en som ruser seg mye.

Hvis du vil lese mer om alkoholens virkninger, kan du gå inn på nettsiden til Folkehelseinstituttet og lese om Alkohol og helse.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut