Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Det doble med rusen

Hei!

Jeg lurer på hvorfor rus og sånt finnes? Liksom hvorfor lager man det når det er så farlig og man blir påvirket av det?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 16.06.2016

Hei!

Det er veldig forståelig at du stiller de spørsmålene du gjør. Når vi vet om alle farene som er forbundet med å bruke rusmidler, hvorfor bruker vi dem likevel?
Vi mennesker vil gjerne være fornuftige og ta kloke valg, og da kan det å bruke rusmidler virke helt motsatt. Kanskje ønsker vi likevel innerst inne å ikke måtte ha full kontroll hele tida?

Mennesket søker gode opplevelser for å få naturlige "rusopplevelser". Å ha det gøy sammen med venner, spise god mat, å endelig få til ting som man har strevd lenge med, å gjøre det godt i idrett eller å ha sex - alt dette utløser lykkehormoner, som gjør at vi føler oss glade og lykkelige.

Mennesket er også nysgjerrig av natur, vi prøver ut ting og finner opp ting. I årenes løp har vi funnet ut at mange ulike ting i naturen og ting vi kan lage, kan gi oss rusvirkninger, som ligner de som gode opplevelser gir.
Mange setter pris på denne rusvirkningen. I Norge er det alkohol som er mest brukt, og rundt 90 % av den voksne befolkningen bruker alkohol av og til.  
Rusmidler påvirker lykkehormonene våre og de kan få oss til å slappe av. Noen rusmidler kan gjøre at man føler man får bedre selvtillit, og noen virker smertestillende og bedøvende.
Det er ikke alltid vi er fornøyd med verken oss selv eller med livene våre, og da kan bruk av rusmidler være en måte å få det bedre på, for en stund.
Selv om man tidlig oppdaget at rusmidler også hadde negative virkninger, kan det ta tid før man merker disse, og mange tenker at de har full kontroll, til det er for sent.

Noen av de stoffene det går an å ruse seg på, er egentlig legemidler, som trengs for å lindre smerter eller psykiske plager.
Andre rusmidler blir laget rett og slett fordi mange tjener veldig mye penger på det. Dette gjelder både alkohol, cannabis og andre typer rusmidler.

Det er viktig at du fortsetter å stille slike spørsmål som du gjør her. Hvor stor plass vil vi at alkohol og andre rusmidler skal ta i samfunnet vårt? Vi kjenner til skadevirkningene, men skal det være opp til hver enkelt å passe på seg selv, eller hvor stort ansvar skal vi som samfunn ta for å forhindre at mennesker får ødelagt livene sine av egen eller andres rusbruk?

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut