Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Forebyggende tiltak mot narkotika

Hei!

Hvordan kan samfunnet bidra med forebyggende tiltak mot narkotika?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 16.05.2018

Hei!

Før man begynner å forebygge mot narkotika, kan man tenke på hva som gir god folkehelse for hele befolkningen.
Folkehelsearbeid er alt det samfunnet gjør for å at folk skal ha god helse og trives. Det kan gjøres gjennom å forebygge skader og psykisk og fysisk sykdom eller gjennom å beskytte mot ulike helsetrusler.
Det kan også være å arbeide for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helse. (Et eksempel på dette kan være at man jobber aktivt for å unngå at familier lever i fattigdom og dermed får færre muligheter til å delta på ting som andre er med på. Å ha en inntekt man kan leve av og et godt og trygt sted å bo, er viktig for å kunne ta med venner hjem og for å ha overskudd til å delta i samfunnet).
Folkehelsearbeid innebærer både helsefremmende og forebyggende innsatser.

For å forebygge rusrelaterte skader og lidelser, har Stortinget bestemt at man skal regulere tilgangen til rusmidler gjennom de lover og forskrifter som er vedtatt der. 
Når det gjelder alkohol, har vi aldersgrenser, begrensede åpnings- og salgstider og man må søke om tillatelse for å kunne selge alkohol. Avgifter på alkohol og tobakk er også en del av en statlig, forebyggende strategi.
Forbudet mot narkotika er på samme måte et tiltak for å begrense tilgangen til rusmidler, med den hensikt å forhindre at mennesker får livet sitt ødelagt av rus.

Når vi tenker på forebygging som gjelder alle, er det viktig at barn trives og har det bra hjemme, i barnehagen og på skolen. Barnhager, skoler og arbeidsplasser skal jobbe aktivt for å hindre mobbing, det kan være god forebygging mot psykiske vansker og utvikling av rusproblemer. Det er også viktig at barn som har ulike utfordringer får den hjelpen de trenger. 

Forebygging kan rettes mot ulike målgrupper i hele livsløpet. Forebygging kan rettes mot alle i en bestemt aldersgruppe. Det kan være programmer mot mobbing eller for å styrke den psykiske helsen til barn og unge, eller det kan være tydelige rusforebyggende programmer for hele klasser eller hele skolen. Det kan også være tiltak rettet mot russen, for at de skal få en trygg og god russetid. Man kan også kan drive rusforebygging mot eldre, for å forhindre at alkohol- og medikamentbruk fører til dårligere livskvalitet for den enkelte og for familien rundt. 

Så fins det tiltak rettet mot grupper som kan ha økt risiko for å få psykiske vansker eller rusproblemer. Det kan være barn med foreldre som sliter med rus og psykiske vansker, eller som er utsatt for vold eller overgrep. Det kan være tiltak rettet inn mot unge mennesker som sliter psykisk, som står i fare for å slutte på skolen eller som har begynt å ruse seg.
Det gjelder å ta tak i problemene så tidlig som mulig, før de vokser seg større og oppleves mer uhåndterlige.

Dette ble et forsøk på å lage en oversikt over hva folkehelsearbeid og forebygging kan være. Jeg håper det er forståelig og gir mening.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut