Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Forebygging etter narkotikabruk

Hei!

Hvordan kan man forebygge helseskader etter å ha brukt narkotika?

Ung gutt

Svar fra ungrus.no 15.05.2018

Hei!

Du spør om hvordan man kan forebygge helseskader etter å ha brukt narkotika.
Det viktigste man kan gjøre, er å ta tak i de plagene rusbruken har ført med seg og jobbe for å holde seg rusfri.
Mange har fysiske plager, som hepatitt C eller andre infeksjonssykdommer, og mye av dette kan man få god hjelp til i dag.
Et liv med mye rus kan også føre til at man har det vanskelig følelsemessig og kan ha problemer med dårlig samvittighet, skam, angst, depresjon og andre ting. Mange vil da trenge hjelp av psykolog eller andre fagpersoner for å lære å håndtere de vanskelige følelsene og tankene, uten å ty til rus igjen. Veldig mange finner også støtte i å gå i selvhjelpsgrupper som NA (Anonyme Narkomane).

Å holde seg rusfri er ofte et livslangt prosjekt. Hvis man vil forebygge helseskader etter å ha brukt narkotika, er det viktig å finne andre ting som gir livet mening og innhold. Det kan være arbeid eller skole, det kan være fysisk aktivitet eller kreative aktiviteter. Man kan engasjere seg i frivillig arbeid og bidra med viktige oppgaver i samfunnet. Det er opp til hver enkelt å finne ut hva som er riktig for han eller henne, men det er også viktig å være sammen med personer som vil en vel og som kan være gode støttespillere.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut