Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvorfor narkotika og rus?

Hei!

Hvorfor vil folk bruke narkotika og rus?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 02.03.2018

Hei!

Det er mange som lurer på det samme som deg. Hvorfor vil folk begynne med rusmidler når de vet at det kan være farlig og at man kan bli avhengig av det?
Det kan være mange grunner til det. Jeg vil trekke frem noen.

Nesten 9 av 10 voksne i Norge drikker alkohol av og til. Mange vil nok si at det er en del av den norske kulturen å drikke alkohol når vi skal feire noe, skal på fest, på byen eller når vi skal slappe av. Mange drikker altså alkohol fordi de forbinder det med å ha det hyggelig, de liker rusen og det er noe "alle gjør".  Det kan faktisk oppleves vanskelig å være den som ikke drikker. Jeg har hørt mange som sier at de må forsvare overfor andre hvorfor de velger å ikke drikke alkohol. Mange barn i Norge tenker nok at de også skal begynne å drikke når de blir voksne. Selv om de voksne vet det kan være skadelig, drikker de jo likevel. Det er lett å tenke at det å skade seg i fylla eller få helseproblemer som følge av drikking, er noe som rammer andre, og ikke en selv.

De fleste som prøver ut narkotika, gjør det bare noen få ganger. Av og til kan nok utprøving av alkohol og narkotika skje litt tilfeldig og impulsivt. Et rusmiddel kan plutselig være tilgjengelig, og hvis man ikke har spesielle motforestillinger, kan man få lyst til å teste det ut, spesielt hvis man er sammen med noen man stoler på og føler at det er trygt.
Noen synes det er spennende å prøve ut rusvirkningen som rusmidler gir, og prøver det ut sammen med venner, for eksempel i forbindelse med fester og lignende. I slike settinger kan det være fort gjort å glemme det man tidligere har hørt om farer knyttet til rusbruk.

Hvis man har opplevd vonde ting, som mobbing og utestenging, kan det å ruse seg sammen med andre gi en fellesskapsfølelse. Mange bruker rusmidler for å takle slike og andre vonde opplevelser og utfordringer de møter i livet. Rusen kan dempe vonde følelser og tanker og kan på den måten være en flukt bort fra et vanskelig liv. Da kan det også være lett å skyve unna det man vet om konsekvensene rusingen kan få, nemlig at man står i fare for å få enda større problemer hvis rusen blir veldig viktig for en.
Noen begynner også med rusmidler fordi de har mye vondt i kroppen og har brukt smertestillende midler en stund. Hvis legen er redd for at vedkommende er blitt avhengig av medikamentene, kan han eller hun nekte å skrive ut mer medisiner. Da kan smertene eller avhengigheten gjøre at noen tyr til å kjøpe smertestillende medikamenter eller narkotika ulovlig. 

Håper dette var nyttige innspill på hvorfor folk vil bruke rusmidler.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut