Svar fra ungrus.no 21.01.2020
Hei!
Det er et stort spørsmål dere har tatt fatt på, og det er nok ikke bare ett svar på det.
Jeg vil begynne med å si at det som er mest aktuelt politisk akkurat nå, er at Rusreformutvalget har kommet med en utredning, som kalles NOU 2019 26 Rusreform – fra straff til hjelp. Her foreslås det at ansvaret på samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten. Hensikten er at mennesker som ruser seg, skal få tilbud om helsehjelp i stedet for straff. Bakgrunnen for rusreformen, er en erkjennelse av at rusproblematikk i all hovedsak er en helseutfordring og at straff for besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting og kan ha stått i veien for å møte den enkelte bruker med hensiktsmessige og tilpassede tilbud og oppfølging. (Kilde: NOU 2016 26).
Dette kalles avkriminalisering. Det vil fortsatt være straffbart med innførsel og omsetting av ulovlige rusmidler over en gitt størrelse dersom denne reformen blir vedtatt.
Når det er snakk om å gjøre for eksempel cannabis lovlig, er det begrepet legalisering som brukes. I de land hvor cannabis er blitt lovlig, er det ofte opprettet egne salgssteder for cannabis, og salget reguleres på ulike måter av myndighetene. Det gir også mulighet til å kvalitetssikre og gradere styrken på cannabisen som selges. Det kan nok være mange i enkelte miljøer i Norge som ønsker å legalisere cannabis, men det er sannsynligvis langt fra at et slikt forslag vil kunne gå gjennom i Stortinget nå. Legaliseringtilhengerne bruker litt av samme argumentasjon som ligger i Rusreformutvalgets forslag, men disse ønsker ikke nødvendigvis helsehjelp, men mulighet for å kunne bruke cannabis uten å bli tatt av politiet og bli sett på som kriminelle.
Grunnen til at vi har så strenge lover knyttet til narkotika i Norge, er at samfunnet ønsker å begrense skadevirkningene disse stoffene har for enkeltpersoner og for samfunnet. Det er også årsaken til at vi har strenge reguleringer i forhold til alkohol, som likevel er et lovlig rusmiddel.
Så går diskusjonen ofte på om disse virkemidlene er effektive, eller om det er hvordan vi som samfunn legger til rette for at den enkelte skal få et godt liv og føle seg inkludert som har størst betydning når det gjelder utvikling av rusproblemer.
Dette er kanskje noe dere kan drøfte i skoleprosjektet deres?
Lykke til!
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no