Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Lett å be om hjelp?

Hei!

Er det alltid lett å spørre om hjelp hvis man er avhengig av rus eller alkohol?

Gutt 16

Svar fra ungrus.no 26.03.2019

Hei!

Jeg vet ikke om dette er en oppgave du har fått på skolen eller om det er noe du lurer på selv.
Her er et lite tankeeksperiment: Har du noen gang gjort noe dumt som du vet du ikke burde gjort? En ting som du vet at venner og familie vil se ned på deg for å ha gjort? Kanskje du til og med har gjort den samme, dumme tingen flere ganger, selv om du vet at du ikke burde gjøre det. Hvor mye krefter tror du da at du ville brukt på å holde dette skjult? Ville du prøve å lyve for ikke å bli avslørt? 
Ville du turt å snakke med noen om dette, for å få hjelp til å komme ut av det negative du holder på med?

Det å miste kontrollen på rusbruken sin, er en slik dum ting, som de fleste synes er flaut og som de kjenner på mye skam for. Mange strever i mange år på egen hånd før de søker hjelp.
Frykten for andres fordømmelse og utstøtelse ligger så dypt i oss at mange heller går til grunne enn å si ifra at de har mistet kontrollen og er blitt avhengige av rus.

Heldigvis er det blitt bedre de senere årene, blant annet fordi mange kjente personer har stått frem med sine rusproblemer. Jeg tror at de fleste som tør å si ifra til noen de stoler på om at de strever med rus, vil oppleve at det blir tatt imot på en god måte. Ved å fortelle det, vil man vise den andre tillit, og man er ikke lenger alene om hemmeligheten sin. Man kan snakke med en venn, en i familien, helsesykepleier på skolen eller fastlegen.
Det finnes mange ulike behandlingstilbud for den som trenger det.
Vi som arbeider med rus og avhengighet ønsker at det skal bli like enkelt å be om hjelp for rusproblemer som for andre sykdommer.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

  

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut