Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Sykdommer av MDMA?

Hei!

Jeg lurer på hvilke sykdommer du kan få av MDMA?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 06.04.2018

Hei!

Bruk av MDMA kan føre til flere tilstander og sykdommer, og noen av dem kan, i verste fall, være dødelige.

I følge forskning.no har leger sett eksempler på at folk som har tatt mye MDMA, har fått satt belønningssystemet ut av spill. Den naturlige produksjonen av dopamin og serotonin kan forstyrres, og det kan føre til depresjon. 
Dette kan også føre til  at man opplever likegyldighet og lav energi. Mange har rapportert om angst og følelse av trykk i brystet. MDMA/ecstasy kan utløse psykiske lidelser hos disponerte individer.

På forskning.no står det også at bruk av MDMA kan være dødelig. Det kan skyldes:

  1. Ukontrollert økning i kroppstemperatur.
    Temperaturreguleringen i hjernen kan komme ut av kontroll, for den påvirkes av dopamin, serotonin og noradrenalin. Konsekvensen er blant annet at det hopes opp væske i hjernen. Akkurat hvordan det foregår, vet ikke forskerne. Dessuten får noradrenalin blodårene til å trekke seg sammen seg i armer og bein, samtidig med at hjertet pumper raskere og musklene arbeider, noe som også påvirker temperaturen. Normalt vil temperaturen bli regulert ved at blodårene utvider seg og avgir varme og væske til huden. Men på grunn av den kunstige økningen av noradrenalin-nivået fortsetter blodårene å være sammentrukket. Hvis kroppstemperaturen kommer over 42 grader, er faren akutt.
  2. Nyresvikt.
    Noradrenalinet aktiverer musklene, som til slutt kan få krampe, og du får vanskelige muskelsmerter, muskelsvakhet og mørk urin. Det er som hvis du har løpt en maraton.  Når musklene brytes ned må nyrene bryte ned proteinene. Under en MDMA-rus kan nyrene bli overbelastet. Det dannes rett og slett små blodpropper i nyrene. Når nyrene svikter, blir ikke kroppens avfallsstoffer brutt ned, men hopes opp i organene, og det kan gi organsvikt.
  3. Blodpropp og indre blødninger.
    Det systemet som sørger for at blodet størkner når vi får et sår, blir også påvirket av muskelnedbrytningen og den høye temperaturen. Det blir blant annet skilt ut flere av de stoffene som får blodet til å størkne, de såkalte koagulerende stoffene. Det kan gi blodpropp. Kombinert med den høye pulsen kan blodpropp føre til indre blødninger.  Kroppen forsøker å kompensere ved å produsere flere av de stoffene som skal bryte ned de koagulerende stoffene. Hvis konsentrasjonen av de koagulerende stoffene faller, blir det en større tendens til blødning. Samtidig skilles det ut stoffer som øker tendensen til blødning, og kroppens koagulasjonssystem er nå helt ute av kontroll. Det bidrar igjen til å øke risikoen for indre blødninger. (Kilde: forskning.no)

Du kan lese mer om MDMA på forskning.no og om ecstasy og MDMA på rustelefonen.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut