Svar fra ungrus.no 22.04.2020
Hei!
Jeg regner med at dette er et spørsmål du har fått som skoleoppgave.
De mest kjente og virksomme tiltakene som brukes for å begrense omfanget av alkoholbruk er pris og tilgjengelighet.
Dette er bakgrunnen for at man har aldersgrense, alkoholavgift, promillegrense, avgrensning på salgstider på alkohol og at man må ha bevilling for å selge alkohol. Lokale forskrifter kan også være med på å regulere hvor man kan få lov til å selge/servere alkohol. Det kan for eksempel være at man ønsker å skjerme områder der barn og unge ferdes, idrettarenaer etc.
Å sikre at barn og unge får en trygg og god oppvekst, der de får utfolde seg og utvikle seg, er også viktig for å forhindre negativ utvikling knyttet til rus. At samfunnet også legger til rette for idrett, kultur og positive fritidstilbud, er også en del av å sikre god folkehelse. Skolen er også en viktig arena for å gi kunnskap om og skape gode holdninger til alkohol.
Når det gjelder privat forbruk, viser det seg at mennesker med høy inntekt ofte drikker mer enn de med lavere inntekt, så disse reguleringene virker ikke på samme måte på dem. Samtidig er et det de med lavere inntekt som får mest helseplager som følge av alkoholbruk. Du kan lese om dette i "Sosial ulikhet i alkoholbruk og alkoholrelatert sykelighet og dødelighet" fra Helsedirektoratet.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no