Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Umoderne å røyke

Hei!

Når ble det umoderne å røyke?
Jeg jobber med det på skolen.

Jente 13

Svar fra ungrus.no 29.03.2017

Hei!

Siden det er så mange helseskader knyttet til røyking, er det en ønsket effekt av norsk politikk at du nå oppfatter at det er umoderne å røyke. Det har vært myndighetenes hensikt i mange år å prøve å begrense skadene av røyking og av passiv røyking ved å ha avgifter på tobakk, reklameforbud, skjule produktnavn på tobakksprodukter og ved å begrense hvor man har lov å røyke.

Bevisstheten rundt helsefarene ved røyking kom nok gradvis da forskning og holdningskampanjer ble publisert i media og andre informasjonskanaler.

Det store skiftet kom sannsynligvis som en følge av at Røykeloven i 2003 ble endret slik at det ble totalforbud mot røyking på alle serveringssteder, barer, puber og diskoteker og i selskapslokaler, konsertlokaler og lignende, som er åpne for allmennheten og hvor det foregår servering av mat og/eller drikke.
Da måtte folk gå ut for å røyke, og det ble mer komplisert å få røykt. Etter hvert har det altså vært en stor nedgang i antall røykere i Norge.

Du kan lese om Røykeloven i Store norske leksikon (snl.no). 

Hvis du vil finne statistikk om røyking, kan du gå inn på denne lenken til Rusmidler i Norge 2016  fra Folkehelseinstituttet.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut