Svar fra ungrus.no 23.08.2017
Hei!
Jeg regner med at du med FAE mener føtal alkoholeffekt, som er skader som kan oppstå hos barnet som følge av mors alkoholbruk i svangerskapet. FAE er mildere og sannsynligvis mer vanlig enn føtalt alkoholsyndrom (FAS). Begge diagnoser innebærer medfødte og livslange skader. FAS kan innebære alt fra milde til alvorlige symptomer, fra lærevansker og konsentrasjonsproblemer til dårlig motorikk, svekket balanse, syn og hørsel til autisme. Hvor mange plager du har som følge av at du har FAE, har du kanskje fått frem gjennom en kartleggingsprosess da du fikk diagnosen? Jeg håper du har fått tilbud om samtaler om hvordan det er å leve med FAE!
Å ha lyst på barn er et veldig naturlig ønske for en voksen kvinne. FAE går ikke ut over evnen til å få barn. Mange med FAE har ikke så store plager at det går ut over kapasiteten og omsorgsevnen som trengs for å gi et barn en god oppvekst. Hvis du er i tvil i forhold til deg selv, kan det være lurt å snakke med fastlege eller helsesøster (dersom du går på videregående skole) eller Helsetasjon for ungdom (dersom du er under 25 år) om dine tanker rundt dette. Dersom du blir gravid, så er det viktig for barnet og deg selv at du snakker med fastlege og jordmor som du går til i svangerskapet om de eventuelle utfordringene du opplever. De vil ha oversikt over hvilken støtte og hjelp det offentlige kan bidra med dersom du og barnet skulle komme til å trenge det.
Alle møter utfordringer knyttet til det å være foreldre. FAE i seg selv trenger ikke være en grunn til å tenke at man aldri kan få barn. Dersom man er to til å ta seg av barnet sammen, og har et godt nettverk rundt seg, vil det kunne være enklere å håndtere og drøfte vanskelige situasjoner som måtte oppstå.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no