Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkoholbruk blant unge i Danmark

Hei!

I Danmark er det 16 årsgrense for å drikke og mange mener vi burde gjøre det samme, men hvordan går det egentlig med det der borte og hvordan oppfører folk seg angående det der?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 03.02.2017

Hei!

Det at aldersgrensen for å få kjøpt alkohol er lavere i Danmark enn i Norge fører til at flere unge drikker. En studie viser at halvparten av danske 15-16 åringer har vært fulle de siste 30 dager. Til sammenligning drikker bare halvparten så mange svenske og norske 15–16-åringer seg jevnlig fulle. De viktigste faktorene for at danske ungdommer drikker mer enn norske er antagelig tilgjengelighet, foreldre med en liberal holdning til alkohol, samt et lavt prisnivå.
Kilde: forskning.no.

En konsekvens av danske ungdommers alkoholbruk, er at de oftere kommer opp i farlige og ubehagelige situasjoner. Seks av ti 15-16 åringer har vært involvert i krangler, slagsmål eller problemer med venner eller foreldre etter at de har drukket. Hver femte jente, som har drukket alkohol i en tidlig alder, har hatt uønsket sex i forbindelse med alkohol. Danske ungdommers forbruk av alkohol er til dels problematisk, og det er flere unge som søker om hjelp for alkoholmisbruk. Kilde: nettdoktor.dk.

Håper dette gir et bilde av situasjonen i Danmark når det gjelder ungdom og alkohol.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut