Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Barn og e-sigaretter i idrettsmiljø

Hei!

Jeg er en voksenperson som er aktiv i idrettsmiljøet. I går ble jeg kontaktet av andre spillere som var skremt og sint pga at flere av vennene hadde begynt å bruke e-sigaretter.
Hen likte ikke å være i nærheten og ønsket å lette hjertet sitt, men er livredd for å bli stempla som tyster.
Nå lurer jeg på hva som bør være neste steg, det er snakk om barn ned i 11-12 årsalderen.

Hilsen voksenperson i idrettsmiljøet

Svar fra ungrus.no 28.08.2023

Hei!

Så bra at du er en voksen som de unge tør å komme til og at du ønsker å finne gode strategier for å ta tak i bruken av e-sigaretter blant barn i 11-12 årsalderen som er aktive i idrett!

Det er mange gode grunner til å ta fatt i dette. Dersom e-sigarettene inneholder nikotin, er dette et stoff som både er avhengighetsskapende og som har andre negative helseeffekter som helsemyndighetene ønsker man skal unngå.
I tillegg er e-sigaretter dyre, og oppstår det et gruppepress om å prøve ut røyking, kan det være negativt for miljøet i barneidretten.

Hvordan du kan gå frem for å komme fenomenet til livs, avhenger av mange faktorer. Den ene er hvilken rolle du har; er du trener, forelder/foresatt eller en som trener sammen med de unge?
En trener kan ta opp hva som gir gode forutsetninger for å lykkes med idretten på generell basis. Da kan for eksempel både søvnvaner, aktivitet/hvile og bruk av nikotin og rusmidler nevnes, gjerne i et felles møte med barn og foresatte.
Er du forelder/foresatt eller en som trener der selv, kan du drøfte denne saken med treneren og eventuelle foreldrekontakter. Jeg ville ikke nevnt navnet på den du har snakket med i første omgang, for da har du ingen mulighet for å beskytte identiteten videre.

Jeg synes det er viktig at dette blir satt på dagsorden for å styrke et godt idrettsmiljø og beskytte barna mot helseskader.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut