Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvor mange ruser seg?

Hei!

Er det mange som tar rus nå for tiden?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 02.06.2017

Hei.

Når du lurer på om det er mange som ruser seg nå for tiden må vi skille litt på hvilke rusmidler det er snakk om og hvilke aldersgrupper vi snakker om.

Blant ungdom i ungdomsskolealder har de færreste noen erfaring med rus. En tredel (36 %) av tiendeklassingene i Kristiansand svarte i 2016 at de hadde drukket alkohol noen gang. Det vil si en eller flere ganger. Blant voksenbefolkningen er det nærmere 90 % som drikker alkohol av og til.

Når det gjelder narkotika er cannabis det mest brukte rusmiddelet, 3 % av tiendeklassingene svarte at de hadde brukt cannabis en eller flere ganger. I følge Folkehelseinstituttets rapport Rusmidler i Norge 2016 oppgir rundt 20 % av voksne at de har brukt cannabis noen gang, ca. 4 % svarer at de har brukt cannabis den siste måneden.

Andre narkotiske stoffer er det relativt få som bruker, blant ungdom regner vi med at omtrent 2 % har prøvd noen av disse. Blant voksne er tallene veldig usikre, men en regner med at 6 - 7 prosent har brukt disse noen gang.

Du kan se hele rapporten fra Folkehelseinstituttet her.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut