Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Narkotika i Europa

Hei!

Vi har et skoleprosjekt og jeg lurer på når narkotika kom til Europa?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 07.06.2017

Hei!

Ulike narkotiske stoffer har en lang historie og de fleste som stammer fra naturlige kilder kommer fra andre deler av verden. Cannabis (hasj og mariuhana) har vært brukt i Asia i tusener av år og kom til Europa allerede på Romerrikets tid. Den gang ble hasj importert fra Midt-Østen. 

Bruk av opium (som heroin og morfin produseres av) har også en lang historie i Asia. På 1800-tallet kom opium til blant annet England via koloniene deres i Asia. I Norge ble opium og morfin brukt til medisinske formål, men ren opium ble forbudt i 1913. Morfin brukes fremdeles som et smertestillende middel.

Kokain har også en tusenår lang historie i Sør-Amerika der inkaene tygde bladene til kokaplanten for å få mer energi og dempe sultfølelse. Det ble også brukt i religiøse sermonier. I 1850-årene ble virkestoffet kokain isolert fra kokabladene og ble blant annet tilsatt i Coca Cola. Kokain i pulverform kom til Europa rundt 1900.

Andre former for narkotika som amfetamin og ecstasy fremstilles kjemisk.  Amfetamin ble produsert for førte gang i 1919 i Europa.

Håper dette kan hjelpe dere i skoleprosjektet!

Hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut