Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Om narkotika

Hei!

Hva er narkotika laget av?
Hvilken av de er farligst?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 30.03.2017

Hei!

Som du kan se under overskriften "Rusmidler" på denne nettsiden er det mange ulike typer narkotika. Med tanke på hva de ulike narkotiske rusmidlene er laget av kan vi grovt sett dele dem opp i to kategorier:

  1. En gruppe av narkotika er enten deler av planter eller det er stoffer som er utvunnet av planter. Marihuana og khat er eksempler på det første, mens hasj, opium (som det også produseres morfin og heroin av) og kokain er eksempler på det siste.
  2. Den andre gruppen narkotika er stoffer som er kjemisk fremstilt. Det er stoffer som amfetamin, ecstasy, LSD, GHB og en del nye syntetiske stoffer som har kommet de senere årene.

Du kan finne mer utfyllende opplysninger om de ulike narkotiske stoffene på Folkehelseinstituttets nettsider.

Når det gjelder hvilket narkotisk stoff som er farligst er alle narkotiske stoffer i en viss grad farlige, men noen regnes som farligere enn andre. De fleste overdosedødsfall skjer som følge av bruk av opioider som heroin, morfin og metadon. Dødsfall som følge av hendelser som skjer i ruset tilstand kan gjelde alle rusmidler, ikke minst alkohol. Det kan være ulykker i trafikken, vold og skjebnesvangre uhell.

Langvarig misbruk av narkotika kan også føre til for tidlig død. Her er det både livsstilen som følge av rusingen som spiller inn og virkningene det enkelte rusmiddelet har på hele mennesket. Du kan lese mer om skadene av narkotikabruk på helsenorge.no.

Håper dette gav deg svar på spørsmålet ditt.

Hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut