Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snus

Hei!

Ka e snus?

Gutt

Svar fra ungrus.no 03.03.2017

Hei!

Snus er et nikotinholdig tobakksprodukt. Snus kommer enten i "løsvekt" eller pakket inn i små porsjonspakker. Disse legges inn under leppa, og der blir nikotinen sugd opp i slimhinnen ("huden") i munnen og så går den rett over i blodbanen. Når en får i seg nikotinen på denne måten i stedet for å røyke, mener mange at snus er sunnere enn sigaretter. Det er riktig på en måte, ved at man ikke risikerer lungekreft og andre ødeleggelser av lungene. Men nikotin virker på mange andre organer i kroppen:

- Hjernen blir stimulert av nikotin, men nikotin gir veldig sterk avhengighet, faktisk kan den være like sterk som for kokain og amfetamin. Uro, angst og dårlig nattesøvn kan bli følgen av å bruke snus. Dessuten vil man etter hvert få det vi kaller abstinens, det betyr at man begynner å skjelve og svette og føle seg urolig når man ikke har nikotin i kroppen.

- Hjertet og blodårene blir påvirket av nikotin. Blodårene trekker seg sammen, og hjertet må jobbe hardere for å få blodet ut i kroppen. Dermed vil blodtrykket øke, og man risikerer etter hvert å få sykdommer i hjerte- og karsystemet. Det kan være hjerneblødninger eller hjerteinfarkt. Det finnes eksempler på folk helt ned i 30 års alder som har fått lammelser etter å ha brukt for mye snus.

- Det er nok også en liten mulighet for å få kreft i munnhule og svelg, fordi det ikke er sunt for slimhinnen å være i kontakt med et så sterkt stoff som snus mange timer om dagen.

Du kan finne mer informasjon om snus på sidene til helsenorge.no

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut