Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Bruk og opprinnelse til narkotika

Hei!

Hva brukes narkotika til og hvor oppstod det aller først?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 24.05.2017

Hei!

Når vi snakker om narkotika, tenker de fleste på ulike rusmidler. Noen, som blant annet opium, cannabis, kokablader og visse typer sopp, kan man finne i naturen, og de har mennesket for flere tusen år siden oppdaget gir smertedempende, beroligende, stimulerende eller rusvirkning ved å prøve seg frem. Narkotiske stoffer er også blitt brukt i religiøse seremonier, for å komme i kontakt med gudene og få åndelige opplevelser.
Mange stoffer som i dag går under betegnelsen narkotika, var opprinnelig utviklet som legemidler. Økende bruk og misbruk førte til at mange stoffer etter hvert ble forbudt.

Vi trenger smertestillende og beroligende midler, så noen er forsatt i bruk, selv om de også kan brukes til å ruse seg på. Dersom de omsettes og brukes på ulovlig vis, kommer de inn under narkotikalovgivningen. Dette gjelder blant annet noen smertestillende midler, som for eksempel morfin og kodein, en del angstdempende medisiner og sovemedisiner.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut