Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Vape uten nikotin

Hei!

Er vape uten nikotin et rusmiddel?
Og er vape farlig?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 25.02.2020

Hei!

Vape (e-sigaretter) er ikke rusmidler, selv om det er nikotin i dem. Nikotin er jo et lovlig produkt og regnes ikke som rusmiddel, selv om det kan gi sterk avhengighet raskt, både i e-sigarett og i snus. Derimot finnes det vape som inneholder cannabis, altså det stoffet som er i hasj og marihuana. Og det er et rusmiddel. Noen brukere kjøper dette ulovlig på nettet. I USA har en god del vapere blitt veldig syke og til og med dødd. Det ser ut til at det stort sett er folk som har brukt vape med cannabis, for da må det tilsettes en olje som setter seg på veggene i til lungeblærene og ødelegger lungene ganske raskt. 

Så til spørsmålet ditt om vape er farlig, og svaret er både ja og nei, selv der vapen ikke har nikotin eller cannabis tilsatt. Det er mange forskjellige stoffer i den væsken som man fordamper og suger inn, og det er ingen god kontroll på de ulike stoffene og hvor farlige de eventuelt er. Jeg tenker at man bør være varsom med hva man drar ned i lungene, fordi de er veldig følsomme!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut