Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Cannabis og ADHD

Hei!

Jeg lurte på om bruk av marihuana kan utløse eller eventuelt forverre en ADHD?

Jente 22

Svar fra ungrus.no 29.11.2022

Kjære jente, 22!

Du lurer på om bruk av marihuana kan utløse eller eventuelt forverre en ADHD. Dette spørsmålet er interessant, fordi man i USA, etter hvert som lovlig bruk av cannabis øker, ser at mange personer med ADHD forsøker cannabis. På nettet er det mange artikler om ADHD og cannabisbruk. Jeg har ikke lest at cannabisbruk direkte er vist å utløse ADHD. Derimot vet vi at en rekke andre psykiske lidelser kan utløses eller forverres av cannabis, det gjelder både akutte psykoser, angst og depresjoner. Det er også vist at mennesker med ADHD som bruker cannabis, har en tendens til å bruke høyere doser enn mennesker uten ADHD. 

Mennesker bruker cannabis for å dempe uroen som ADHD kan gi, og det er nok mulig, siden cannabis kan virke beroligende. Men bivirkningene ved cannabisbruk mot ADHD er såpass store at ulempene nok kan oppleves som langt større en fordelene. Cannabis har negative effekter på hukommelse, konsentrasjonsevne, igangsettingsevne, nettopp ting som ADHD-pasienter kan slite med. Det er nå også god dokumentasjon på at røyking av cannabisprodukter er vel så skadelig for lungene som tobakksrøyking alene. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut