Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Endring i seksualfunksjon

Hei!

Jeg har selvmedisinert meg med cannabis i en relativt lang periode (brukte det for å sove). Jeg sluttet nylig helt opp. Jeg sluttet samtidig å snuse. For å sove nå bruker jeg reseptfri melatonin.
Jeg har vært seksuelt aktiv i cirka 7 år, og har absolutt aldri slitt med å komme for fort. Men siden jeg slutta har jeg kommet utrolig fort, raskere enn noen gang før.
Kan dette ha noen sammenheng? Eventuelt hva kan det være?

Mann 20

Svar fra ungrus.no 19.12.2022

Kjære mann, 20!

Du synes at du har fått tidlig sædavgang etter at du sluttet med cannabis og lurer på om det kan være en sammenheng. Jeg tenker at du skal stole på det du opplever: Stoffene i cannabis griper inn i svært mange kroppsfunksjoner, også seksualfunksjonen. Du har overbelastet ditt eget "automatiske" cannabinoidsystem ved å tilføre cannabis utenfra.
Fatt mot: Dersom du klarer å fortsette å ikke tilføre kroppen cannabis, vil den gradvis normalisere sitt eget system, og du vil sannsynligvis få tilbake den seksualfunksjonen du er vant til. 

Her er en litt mer utfyllende forklaring: De siste tyve årene er det forsket mye på det vi kaller det endocannabinoide systemet. Man har oppdaget at kroppens egenproduserte cannabis-stoffer, som kalles anandamide (AEA) og 2-arachidonoylglyerol (2-AG), griper inn i og regulerer nesten alle "automatiske" kroppsfunksjoner.
Eksempler på dette er appetitt og fordøyelse, stoffskifte, kroniske smerter, immunsystemet, stemningsleie og humør, hukommelse og læringsevne, kontroll over muskulaturen, søvn, hjerte- og karsystemet, leverfunksjon, seksualfunksjon, stress, hud- og nervefunksjon. 

Dette systemet finnes i hele kroppen, og har som hovedeffekt å stabilisere og balansere disse funksjonene. Det er svært fininnstilt. Når man tilfører cannabis utenfra, vil man bringe dette sysemet i ubalanse. Litt etter hvert vil systemet tilpasse seg tilførselen av cannabis, og en ny balanse vil inntreffe. Men når man kutter ut tilførselen av cannabis, blir det en ny ubalanse som kroppen etter hvert vil klare å "reparere". Hvor lang tid det tar, er vanskelig å si i det enkelte tilfellet.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut