Svar fra ungrus.no 01.02.2021
Hei gutt 15!
Spørsmålet ditt virker egentlig veldig enkelt å svare på, men når man tenker seg om, kan det bety mye forskjellig.
Jeg skulle gjerne ha visst hva du egentlig vil ha svar på. Du skriver "greit", og det kan jo bety mange ulike ting: Har det med helsa å gjøre? Har det med kriminalitet og ulovlige rusmider å gjøre? Har det med det å kunne bli avhengig å gjøre?
Rusmidler er forskjellige, men felles for dem alle er at de virker på belønningssenteret i hjernen på samme måte som sex, fysisk aktivitet, "flokken" og mat og drikke, for eksempel. Når belønningssenteret sender ut sine kjemiske "lykkestoffer", føler vi oss vel, og vi får lyst til å gjøre mer av det som utløste lykkefølelsen.
Alle er på jakt etter denne gode følelsen, som altså også utløses av mye annet enn kjemiske rusmidler. Men de kjemiske rusmidlene kan "overdosere" belønningssenteret, og det er ikke bra.
Alkohol er det mest brukte rusmiddelet. Nesten ni av ti voksne nordmenn bruker alkohol. De aller fleste bruker det "i blant", som du skriver, og da skulle man jo tro at det var "greit". Det er lovlig, altså er det "greit" å bruke, vel og merke dersom man ikke kjører bil i påvirket tilstand for eksempel. Men for helsa er det ikke "greit". Forskningen er nå ganske klar: Alkohol i en hvilken som helst dose kan påvirke helsa negativt. Selvfølgelig er høye doser farligere enn lave doser, men også små mengder kan gi helseskader.
Ulovlige rusmidler som hasj, heroin, amfetamin, MDMA, kokain er det antagelig en god del mennesker som bruker av og til. Det er slett ikke alle som er avhengige. Ettersom disse midlene er ulovlige, er det ikke "greit" å bruke dem. Det kan skape problemer senere dersom man får en dom for omsetning eller bruk av disse midlene. Som med alkohol, er helseskadene avhengige av hvor mye og hvor ofte man bruker disse stoffene. Det skumle med disse er at noen av dem ganske lett kan føre til avhengighet, og det er definitivt ikke "greit".
Konklusjonen er at vi alle trenger "rus" i hverdagen, men den bør vi få ved å stimulere belønningssentrene maksimalt med "hverdagsbelønninger" som kan altså kan få ved sex, mat og drikke, fysisk aktivitet, det å være en del av en flokk. Så er det opp til den enkelte av oss å vurdere hva som er "greit" når det gjelder bruk av kjemiske midler, men det tryggeste for helsa er å bruke så lite som mulig av både lovlige og ulovlige rusmidler.
Med hilsen
Dagfinn Haarr
Lege
Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin