Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hasjrøyking og angst

Hei!

Jeg har røyket hasj noen få ganger, men det var en gang jeg tok edibles, og det gikk fint, helt til jeg fikk panikk. Jeg fikk panikk fordi jeg var redd for at jeg skulle havne i psykose. Jeg sovna etter hvert, og når jeg våkna, var jeg helt fin. Etter noen uker fikk jeg plutselig panikkanfall igjen, og da ble jeg livredd for at jeg var i psykose igjen. Jeg har slitt med angst i en liten stund etterpå, hendelsen skjedde i juli. Jeg er fortsatt litt engstelig for at jeg er i psykose, selv om jeg ikke merker noen symptomer på det, og jeg har hørt at psykose utløses under hasjen, ikke lenge etterpå. Det eneste jeg har merket etter hasjen er angst. Jeg har ikke tilført kroppen min hasj etter den hendelsen, og kommer ikke til å gjøre det heller. Det var det dummeste jeg kunne gjort. Det jeg lurer på er om psykose kan utløses nå etter at jeg har røyket uten at jeg har røyket noe mer, og om angsten kommer til å gå over eller ikke, må jeg leve med dette resten av livet?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 26.11.2021

Kjære jente, 16! 

Ditt spørsmål er veldig viktig. Det du beskriver, altså angst og psykoselignende opplevelser, er det ganske mange som har opplevd i de senere årene. Dette kommer blant annet av at cannabis er blitt mye sterkere, og balansen mellom THC, som er det som kan gi psykoser, og CBD, som beskytter mot psykoser, er blitt mer uheldig enn tidligere. 

Angst og psykoser vil man nok vanligvis merke nokså umiddelbart. Jo lengre tid som er gått siden inntaket, jo større sjanse er det for at man kommer til å bli "normal" igjen, men det kan ta tid. Så det mest sannsynlige er at du vil merke en gradvis normalisering i løpet av noen uker til måneder, men helt sikker kan man ikke være. Dersom du fortsatt har plager etter noen måneder, bød du søke medisinsk/psykologisk hjelp. 

Her er litt bakgrunnsstoff om cannabis: Cannabis påvirker faktisk hele kroppen, ikke bare hjernen og belønningssenteret. Vi har et omfattende reguleringssystem i kroppen som bruker cannabislignende stoffer. Dette kalles det endocannabinoide system. Det finnes mottakssteder for cannabislignende stoffer, såkalte reseptorer, i nesten alle kroppens organer, og kroppen produserer flere stoffer som minner om cannabis og som virker på disse mottaksstedene. Dette systemet er avgjørende for en stor mengde viktige prosesser i kroppen. Stort sett brukes systemet til å stabilisere og balansere kroppsfunksjoner. Her er noen eksempler: Endocannabinoidene regulerer søvn, kroppstemperatur, apetitt og energibalanse, blodtrykk, smerte, kvalme og oppkast, hukommelse og læring, immunsystemet. I de siste årene har forskerne funnet ut stadig nye og forbausende egenskaper ved det endocannabinoide systemet, blant annet innenfor kreftbehandling.

Når vi tilfører kroppen cannabis utenfra, overbelaster vi dette finstemte systemet. Det kan forklare hvorfor cannabisbrukere får så mange forskjellige effekter og bivirkninger, man påvirker altså nesten alle de funksjonene som bidrar til å holde kroppen og hjernen i god balanse. 

Med tanke på den erfaringen du nå har, er det nok lurt, som du skriver, at du holder deg unna cannabis for fremtiden. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, 

Spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisinb

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut