Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hiv og aids

Hei!

Hvordan kan man få hiv og aids?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 24.11.2017

Kjære jente!

Du stiller et veldig interessant spørsmål, fordi mange ikke vet forskjell på hiv og aids. 

Hiv er et virus (slik som forkjølelse og influensa og vannkopper og meslinger) som man kan bli smittet av ved at man får i seg blodet fra en som er smittet med hiv. Hiv-viruset finnes i noen andre kroppsvæsker også. De som blir smittet med hiv, får det enten overført ved sex eller når de deler sprøyter, hvis de er rusmisbrukere. I Norge ser vi hiv-infeksjoner mest blant innvandrere fra noen spesielle land, eller hos menn som har sex med menn. 

Dersom du får en hiv-infeksjon, klarer ikke kroppen å kvitte seg med viruset av seg selv. Det finnes nå veldig gode medisiner som holder viruset i sjakk, selv om de ikke klarer å fjerne viruset fra kroppen. 

Aids er en sykdom som hiv-viruset kan gi, dersom det får lov til å være lenge i kroppen. Det som da skjer, er at det ødelegger immunsystemet, altså det kroppen bruker til å forsvare seg med dersom man blir angrepet av virus og bakterier. Noen former for kreft kan også komme som en del av en aids-sykdom. Aids kan være en dødelig sykdom dersom du ikke får behandling. Etter at de nye medisinene mot hiv-viruset kom, ser vi nesten ikke aids lengre i Norge, men i noen land i Afrika er det et stort problem fremdeles. 

Hilsen

Dagfinn Haarr

kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut