Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hvor farlig er snus?

Hei!

Jeg lurer på hvor farlig det er med snus?

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 13.04.2018

Hei gutt 18+!
Du spør om hvor farlig det er med snus: Det vil da komme an på hva du mener med farlig. Mener du sykdommer som snusbruken kan påføre oss, eller vil du også ta med det at vi lett kan bli avhengige av nikotinen i snus?

Snus er avhengighetsskapende hos de som har lett for å bli avhengige av nikotin. Det er stor forskjell mellom ulike mennesker på hvor fysisk avhengig man blir. Det er ikke mulig å finne ut dette på forhånd. Noen blir avhengige etter bare noen få ukers bruk, andre har ingen problemer med å slutte etter flere års inntak.  

Dersom man bruker mye snus, kan man få større mengder nikotin i kroppen enn ved sigarettrøyking. Nikotin, sammen med amfetamin og kokain, er av de mest avhengighetsskapende stoff vi kjenner. Så er det opp til den enkelte å vurdere om det er greit å være såpass avhengig som mange snusbrukere blir. Det er mange som rapporterer at det er vanskelig å slutte med snus, og dette kommer av denne fysiske avhengigheten. Jeg synes det er rart at dette ikke har vært mer diskutert blant snusbrukerne. Det blir jo en slags "tvangstrøye" dersom man er blitt fysisk avhengig av nikotin. 

Snus påvirker kroppen negativt på forskjellige måter, men det er ikke mulig å si hvor stor faren er for den enkelte. Nikotinen får blodårene til å trekke seg sammen, dermed må hjertet pumpe hardere for å få blodet ut i kroppen. Det kan føre til høyt blodtrykk og andre skader på hjerte- og karsystemet etter mange år. Da er det vanskelig å reparere på skadene. Gravide kvinner som bruker snus, vil kunne påføre fosteret skader på grunn av denne sammentrekningen av blodårene. Morkaken kan da funksjonere dårligere, barnet kan få mindre fødselsvekt blant annet. Det er også usikkert hvor mye barnets hjerne påvirkes av å "bade" i nikotin. Vi vet nå at andre avhengighetsskapende stoff kan hindre hjernens utvikling i fosterlivet. 

Det har vært diskutert om snus er kreftfremkallende. Spesielt kreft i munnhulen og svelget, samt i bukspyttkjertelen har vært nevnt. Det kan ikke utelukkes at det er en liten økt fare for kreft ved langvarig bruk. 

Håper det var noen svar på ditt spørsmål, men det er altså ikke enkelt eller mulig å gi et eksakt svar!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut