Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvordan blir man avhengig?

Hei!

Hvordan blir man avhengig av rus?
Er det eget valg å ha lyst på mer av den gode følelsen eller gjør rusen noe med hjernen som fører til at man trenger mer?

Annet, 13 år

Svar fra ungrus.no 14.01.2021

Kjære annet, 13 år!

Dette spørsmålet har vi svart på flere ganger tidligere, og det er også lett å finne stoff om dette på nettet. Men jeg synes at dette er et av de viktigste spørsmålene som vi får, så her er en oppsummering: 

Når du er avhengig, klarer du ikke å styre inntaket av rusmidler. Men du  kan også bli avhengig av trening, mat, sex og andre ting. Felles for alle disse tingene, er at de stimulerer en del av hjernen som kalles belønningssentrene. Fra disse sentrene sendes det ut signalstoffer, jeg kaller dem "lykkestoff", som gjør at vi føler oss lykkelige. Vi får dessuten lyst til å gjøre mer av det som ga oss denne lykkefølelsen. Dette kan være helt normalt, vi stimulerer belønningssentrene hver dag helt trygt når vi trener eller er forelsket, for eksempel .

Men dersom vi overdoserer belønningssentrene, kan de bli skadet. De aller fleste rusmidler virker på belønningssentrene slik at de blir tvunget til å sende ut mer "lykkestoff" enn vanlig. Dersom vi bruker rusmidler langvarig og mye, blir belønningssentrene skadet. De klarer ikke lengre å produsere lykkestoffer nok, og da er det lett å ta større og større doser med rusmidler for å tvinge dem til å sende ut mer lykkestoff. Men det hjelper ikke, det blir som å piske en utslitt hest. Når først belønningssentrene er skadet, kan det ta år uten rusbruk før de er reparert. I den tiden er det mange som har det veldig "kjipt", fordi det er vanskelig å føle lykke og glede i hverdagen. 

Det er viktig å huske på at alkohol og nikotin er de stoffene flest mennesker er avhengige av. Snus er en skikkelig versting, fordi nikotin er ett av de stoffene vi lettest blir avhengige av, og snus inneholder mye nikotin.

Det er stor forskjell på hvor raskt ulike mennesker blir avhengige av rusmidler. Både genene våre og livet vi lever vil være med på å avgjøre hvor lett det er å bli avhengig. Vi vet ikke på forhånd hvem som er ekstra sårbare. Derfor råder vi alle til å være varsomme med alle slags rusmidler. 

Etter hvert som man venner seg til å bruke rusmidler, skjer det dessuten en læringsprosess. Man lærer seg hvordan man skal oppføre seg som rusmiddelavhengig. Ofte er det aller vanskeligst å "avlære" disse uheldige måtene å oppføre seg på. Det kan faktisk ta mye lengre tid å lære å leve på en tryggere måte, enn det tar å bli kvitt russuget. 

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut