Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvordan oppstår avhengighet?

Hei!

Jeg lurte på hva er det som gjør at folk blir så avhengige av alkohol?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 31.01.2017

Kjære jente, 12!

For det første er det ikke så veldig mange mennesker som blir avhengige av alkohol når vi vet at nesten ni av ti voksne mennesker drikker alkohol. Det å være avhengig betyr at man må drikke alkohol hver dag fordi kroppen "skriker" etter det. Og man blir dårlig (abstinent) dersom man ikke får den alkoholen man trenger.
Det er nok mange flere som bruker for mye alkohol som en dårlig vane, men de kan slutte dersom de virkelig vil det. Det er akkurat det samme med røyking. En god del mennesker forteller at det var veldig lett å slutte å røyke mens andre aldri klarer det. Vi er altså forskjellige. Vi har forskjellig arvestoff, noen ser ut til å ha gener (arvestoff) som gjør det lettere å bli avhengig av alkohol. Men det er slett ikke alle med slikt arvestoff som blir avhengige.
Like viktig er det hva slags liv de lever. Dersom mennesker har problemer med psykiske lidelser, er det større sjanse for å bli avhengig. Vi vet også at det er mer rusmisbruk blant mennesker som har hatt det vanskelig i barndommen.

Vi vet også at dersom alkoholen er dyr og vanskelig å få tak i, er det færre mennesker som drikker alkohol. Når det er færre mennesker som drikker, er det også færre mennesker som drikker for mye, og dermed blir det også færre mennesker som blir avhengige av alkohol. 

Det er altså mange ulike ting som virker på samme tid, derfor kan jeg ikke gi deg en enkel og god forklaring på spørsmålet ditt. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut