Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Kan man nullstille toleranseutvikling?

Hei!

Jeg er en gutt på 29 år å har brukt stesolid til å ruse meg på i 11 år, men nå merker jeg ikke noe rus.
Vil jeg få rusen tilbake hvis jeg tar pause på en måned?

Mann 29 år

Svar fra ungrus.no 23.01.2024

Kjære mann, 29 år!

Du stiller et interessant spørsmål, veldig konkret: Vil du få rusen tilbake etter en måneds pause. Jeg kan med en gang svare at det vet jeg ikke, da må jeg vite mye mer om hvor ofte og hvor mye stesolid du bruker og under hvilke omstendigheter. 

Men dersom du bruker Stesolid daglig eller regelmessig, tror jeg at du kommer til å oppleve ganske stort ubehag den måneden du skal være uten det stoffet. Det er godt kjent at det å bråstoppe med "benzo" (som Stesolid) kan gi svært ubehagelige abstinenser. Blant annet er det vanlig med kramper i musklene, uro, angst, elendig søvn, til og med psykoser (akutte sinnslidelser) er rapportert. Så det første jeg vil anbefale deg, er å vurdere nøye om det å bråstoppe er smart. 

Alle medikamenter av denne typen kan gjøre at man utvikler toleranse, altså at hjernen tilpasser seg den dosen man bruker. Det er nok det som er skjedd med deg. Og disse stoffene ser ikke ut til å gi mer effekt når man prøver å øke dosen, man får bare flere bivirkninger og utvikler mer toleranse. Og stesolid og lignende medisiner kan gjøre hjernen din mindre effektiv, og de kan også utløse angst mellom hver dose.

Som du ser, er mitt råd at du trapper gradvis ned stesolidbruken din og så vurderer om det kanskje er på tide å la hjernen få prøve seg "på egen hånd". Kanskje du får en gledelig overraskelse.

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut