Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Kombinere hasj og Ritalin?

Hei!

Jeg er en jente på 16 år, jeg har nettopp fått diagnosen ADHD og skal begynne på Ritalin.
Jeg røyker hasj hver dag og har gjort det i over et år. Jeg vet det ikke er så smart å ta Ritalin og røyke, men jeg lurte på hvor lenge etter jeg har tatt Ritalin er det trygt å røyke, f. eks hvis jeg tar ritalinen på morgenen i 9-tiden, er det da trykt å røyke hasj på kvelden igjen i 11-12 tida?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 07.02.2022

Kjære jente, 16! 

Du spør om kombinasjonen av hasj og Ritalin, og når du eventuelt kan røyke når du har tatt Ritalin.
Mitt første spørsmål blir: får du lov å starte med Ritalin når du røyker såpass mye hasj? Så langt jeg kjenner til, er det ganske strenge regler for dette. Men dersom du likevel får starte med Ritalin, anbefaler jeg deg så raskt som mulig å slutte med å røyke hasj. Det er flere grunner til dette. For det første blir det vanskelig for deg og legen din å vurdere hvordan Ritalin virker på ADHD-en din dersom du blander med cannabis. Det er fordi cannabis jo virker på svært mange områder i hjernen, og blandingen blir ikke enkel for hjernen din å håndtere. Cannabis virker stort sett dempende på nærhukommelse, læring og oppmerksomhet, altså akkurat det samme som Ritalin skal hjelpe deg med. For det andre er cannabisbruk i din alder generelt svært bekymringsfullt: Cannabis demper mange viktige deler av hjernen som trengs for å lære nye ting, holde orden på tiden, apetittregulering, søvnregulering og mye annet. Det er vist at en del som bruker mye cannabis i tenårene aldri vil klare å oppnå samme intelligens i voksen alder som de kunne ha gjort dersom de ikke hadde røykt. Det er også stadig flere undersøkelser som viser at lungene kan bli alvorlig skadet av langvarig hasjrøyking. 

Du spør om hvor lang tid det tar fra du tar Ritalin til du kan bruke hasj. Der kan jeg si at det spiller ingen rolle. Det kommer av at du som bruker hasj hver dag alltid har cannabis i hjernen din.Det vi kaller halveringstiden for cannabis (altså hvor lang tid det går før halvparten er igjen i kroppen) er mange døgn. 

Så mitt klare råd er: Dersom du skal finne ut hvordan Ritalin virker på deg og om du kan ha nytte av den, kan du ikke bruke cannabis ved siden av. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut