Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Konsekvenser av langvarig alkoholmisbruk

Hei!

Hva skjer med kroppen når en person har vært alkoholavhengig opp mot 30 år?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 08.11.2018

Kjære jente, 14!

Dette var et godt spørsmål som jeg ikke kan svare helt konkret på. Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at du har drukket svært mye selv om du er alkoholavhengig. Men de fleste som er alkoholavhengige drikker nok såpass mye at det er skadelig. Dessuten er det store forskjeller mellom ulike mennesker på hvor mye kroppen tåler. Videre kommer det mye an på hvordan du ellers oppfører deg i livet. Røyking vil gjøre ting verre, det vil også dårlig kosthold, mens regelmessig mosjon og et godt kosthold kan medføre at skadevirkningene blir mindre. 

Alkohol kan skade nesten alle organer i kroppen, og det kan gi økt fare for kreft, blant annet brystkreft, lungekreft, leverkreft, tarmkreft og bukspyttkjertelkreft. Hjernen og nervesystemet kan bli skadet på mange måter. Nervene som går ut i armer og bein kan bli ødelagt, da blir det problemer med balansen og vanskelig å gå. Hjernen kan bli skadet på forskjellige måter, det er større fare for hjerneslag og hjerneblødning, det er fare for å bli dement og få psykiske plager. Lungene hos alkoholikere er ofte dårlige, men de aller fleste alkoholikere røyker. Det gjør vondt verrre! Leveren sliter med å bryte ned store mengder alkohol, og etter hvert vil den bli ødelagt. Det kalles skrumplever, og da må man få transplantert ny lever hvis man skal overleve. Hjerte- og karsystemet rammes også: Blodtrykket vil kunne øke, dette kan føre til hjerteinfarkt og hjertesvikt. 

Listen ovenfor er ikke alt som kan skje dersom man misbruker alkohol i mange år, men det er de viktigste skadene som kan oppstå.

Heldigvis er det slik at dersom man slutter å drikke alkohol, vil faren for skade raskt bli mindre.

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut