Svar fra ungrus.no 13.03.2018
Hei gutt 12 år med skoleprosjekt!
Leveren kalles også kroppens kjemiske fabrikk. Den er viktig både for å lage stoffer som vi trenger for å leve, men også for å bryte ned stoffer som vi skal kvitte oss med, og som deretter går ut av kroppen gjennom tarmene sammen med gallen.
Det suverent viktigste rusmiddelet som kan skade leveren er ikke et narkotisk stoff, men alkohol. Vi kan måle på blodprøver at leveren ikke har det helt bra selv ved "normale" mengder alkohol, og dersom man drikker mye over lengre tid, vil leveren ta skade og til slutt slutte å fungere. Dette kalles skrumplever. Man kan også få leverkreft av alkoholmisbruk. Disse sykdommene er vanlige i Frankrike, de har til og med et eget ord for det: "maladie á la foie", som betyr "sykdom på leveren". Men også i Norge blir det flere og flere som får alvorlig leverskade på grunn av alkohol, fordi de fleste av oss voksne og eldre drikker stadig mer alkohol. Heldigvis ser det ut til at ungdommer drikker mindre alkohol nå enn før. Det kan kanskje redde en del levere!
De fleste narkotiske stoffene er i seg selv ikke så farlige for leveren, men dersom man deler sprøyter kan man bli smittet med hepatitt, en virusinfeksjon i leveren. Det finnes flere typer, vi kaller dem A, B, C, D og E. De to viktigste i Norge er B og C. Når man blir smittet med hepatitt B, får man som oftest en alvorlig sykdom der man blir gul i huden, tisser mørkebrunt og bæsjer lyst. Alt dette kommer av at leveren ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig. Hepatitt B blir man som oftest helt frisk av, og alle barn blir nå vaksinert mot hepatitt B, så det er ikke noe stort problem i Norge. Derimot er hepatitt C et stort problem hos de som bruker narkotiske stoff i sprøyter, nesten alle får den sykdommen før eller senere dersom de ikke er forsiktige og bruker rene sprøyter. Hos omtrent to av tre som blir smittet, vil viruset bli værende i kroppen, og man kan smitte andre. Etter mange år kan man få leverkreft eller skrumplever, og dersom man bruker alkohol i tillegg, er det ekstra stor sjanse for leverskade.
Fra 1. februar i år kan alle med hepatitt C få behandling med tabletter. Denne vil som oftest gjøre dem helt friske i løpet av 2-3 måneder. Det betyr at vi kanskje kan behandle så mange at viruset forsvinner fra sprøytebrukerne i Norge. Det vil være veldig bra for dem som er smittet, men samfunnet vil også spare store summer fordi det er veldig dyrt å behandle en ødelagt lever. Da må man som oftest få levertransplantasjon, og det er både komplisert og dyrt.
Med hilsen
Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege