Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Lyrikk som substitusjonsbehandling?

Lyrikk istedenfor LAR-medisin og noe som tar nerver.
Må bli bedre på det individuelle, alle kan ikke bruke det.
Har vært der.

Mann 52

Svar fra ungrus.no 13.01.2023

Hei mann, 52.

Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår spørsmålet ditt riktig. Men jeg tolker det slik at du mener at lyrikk kanskje kan erstatte LAR-medisin. Det er en fascinerende tanke! 

Vi vet jo at det er belønningssenteret i hjernen som lider når man har brukt rusmidler over lengre tid, og LAR er jo et forsøk på å kompensere dette. 

Vi vet også at "hverdagsbelønninger", altså det som stimulerer belønningssenteret når vi ikke ruser oss, blant annet handler om kultur, musikk, flokken, fysisk aktivitet, sex og mat og drikke. Jeg tenker at det er viktig når man trapper ned LAR-medisin å fylle hverdagen med "sunn" lykke. Det er ikke tvil om at mange kulturuttrykk påvirker belønningssenteret positivt, dette er best dokumentert for musikk. Men jeg tenker at andre former for kultur også kan være nyttig som et positivt tilskudd i hverdagen, ikke minst nå man trapper ned LAR-medisin.

Takk for et veldig artig spørsmål!

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut