Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Er alkoholisme arvelig?

Hei!

I samtale med en person angående alkoholisme og avhengighet fikk jeg høre om noe som het THIQ, internett har en del ymse svar på dette.
Så lurte på om det finnes noe mer forskning på dette området rundt avhengighet? Man sier jo at alkoholisme ligger i gener/arv også.
Finnes det noen test for hjernen eller kroppen hvor man kan påvise den disponible alkoholikeren? Eller den som har utviklet alkoholisme?

Mvh Nysgjerrig

Svar fra ungrus.no 31.01.2017

Kjære Nysgjerrrig!

Dette var et vanskelig, men interessant spørsmål, som ikke har et enkelt svar. Hadde svaret vært enkelt, hadde vi ikke hatt så mange teorier.
Før penicillinet ble funnet, var det også mange forskjellige forklaringer og behandlinger mot lungebetennelse, men i dag er det vel ingen som er i tvil om årsaken og behandlingen av en slik sykdom.

Alkoholisme er ikke en slik sykdom. Kanskje er det mange forskjellige sykdommer som har et felles symptom, nemlig overforbruk av alkohol? I tillegg vet vi at det er en kompleks blanding av mange forskjellige faktorer som kan utløse alkoholisme. Arv har nok en viss betydning, men miljøpåvirkning er vel så viktig. Selv om du har en arvelig disposisjon for avhengighet, vil det du har vært utsatt for i livet ditt, kunne avgjøre om du blir avhengig eller ikke.
For å gjøre det hele enda mer komplisert: Den helt nye vitenskapen som kalles epigenetikk har vist at påvirkninger fra miljøet kan endre måten arvestoffet virker på. THIQ er ett av mange stoff som har fått "skylden" for avhengighet, men nyere forskning ser ikke ut til å ha gitt støtte for at dette er avgjørende for om man blir avhengig eller ikke. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut