Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Påvirker rusbruk utseende?

Hei!

Kan rusmidler påvirke hvordan du ser ut?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 15.05.2019

Kjære jente, 13!

Det var et veldig artig spørsmål, og et spørsmål som har mange svar. Det skal en del til før rusbruk påvirker utseendet i særlig grad.
Du kan kanskje se på et veldig beruset menneske at det har drukket alkohol, og det er ikke sikkert den personen ser så godt ut dagen derpå, heller, men vanligvis går det over i løpet av en dag eller to.
Omfattende bruk av rusmidler over tid, inkludert alkohol, kan likevel påvirke utseendet negativt. Her kommer noen punkter litt hulter til bulter om det jeg ellers vet om dette emnet: 

  • Når man ruser seg, er det forskjellige tegn som for eksempel politiet ser etter: Øynene kan være røde, blanke, pupillene bittesmå og ofte vil kroppen være påvirket, enten ved at man blir veldig slapp, eller at man blir veldig aktiv.
  • Dersom man har ruset seg i mange år, vil noen se slitne ut, ha dårlig farge i huden, og ofte mangler de tenner. Folk som har ruset seg lenge, virker ofte eldre enn de egentlig er. 
  • De som bruker metamfetamin og amfetamin kan få stygge sår på huden, og de vil ofte være magre og se veldig slitne ut. 
  • Nesten alle som misbruker rusmidler, røyker nikotin. Og huden tar skade av tobakksrøyken, den blir ofte blek, gusten og med mye rynker. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut