Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Samfunnet og rusavhengige

Hei!

Hva gjør samfunnet med narkomane?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 15.05.2018

Kjære gutt 14!

Det er et stort og viktig spørsmål du kommer med!
"Samfunnet" er mange forskellige instanser og etater, både i kommunene og i Staten, og, i tillegg, mange frivillige organisasjoner. De forskjellige instansene har veldig forskjellige oppgaver.
Først av alt er det viktig å hindre at noen blir rusmiddelavhengige, og den jobben gjøres hver dag i skoler, barnehager, hos helsesøster,  hos fastlegene og ikke minst gjør frivillige en stor innsats i skolekorps, idrettslag og med andre aktiviteter for barn og unge. Barnevernet griper også inn der det er fare for at noen skal bli utsatt for overgrep, fordi dette kan føre til rusproblemer senere. Veldig mye handler om å gi gode oppvekstvilkår med en trygg familie og en trygg vennegjeng.

Når man først er så uheldig å bli avhengig, gjør samfunnet flere forskjellige ting: For det første er rusmisbruk  å anse som en alvorlig sykdom som helsevesenet er pliktig til å behandle. Det finnes avdelinger i alle helseforetakene (sykehusene) som arbeider for å hjelpe og behandle rusmisbrukere. Det er nok mest det vi kaller poliklinisk behandling, der du går til en terapeut (psykolog, sosionom eller sykepleier for eksemplel) til faste timer på dagtid, men av og til er det nødvendig med innleggelse. Trenger du innleggelse, er det mange ulike institusjoner å velge mellom. Det finnes også et stort tilbud som frivillige organisasjoner tilbyr. 

Kommunene har en viktig rolle, de skal skaffe bolig hvis du ikke kan skaffe dette selv, og de skal hjelpe deg med å klare hverdagen. Fastlegen er viktig, for rusmiddelavhengige har ofte mange "vanlige" sykdommer i tillegg til, eller på grunn av rusmiddelbruken. Kommunen kan også be om at man blir holdt tilbake på en rusinstitusjon, uten samtykke, i inntil tre måneder dersom liv og helse står i fare. Meningen med denne tvangen er å få pasienten rusfri slik at man kan prøve å motivere for behandling for rusmisbruket. 

Politiet og fengselsvesenet gjør også en jobb med rusmisbrukere, siden det er ulovlig å eie og selge narkotiske stoffer. Det sitter mange rusmisbrukere i norske fengsler. Der får de medisinsk oppfølging, men det diskuteres nå om det å låse folk inne i fengsel når de har en alvorlig sykdom er riktig metode. Av og til kan det redde livet til en sliten rusmisbruker å komme i fengsel. 

Som du kanskje skjønner, er det ikke ett enkelt svar på spørsmålet ditt. Svært mange instanser jobber for å bedre livene til rusmiddelmisbrukere.
Det er mange meninger om dette er godt nok, men det gjøres veldig mye bra på alle de områdene jeg har nevnt ovenfor. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut