Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snus under graviditet

Hei!

Hva skjer om man snuser mens man er gravid?

Og hva skjer om man bruker snus i lengre perioder?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 17.01.2018

Kjære gutt, 12!
 
Nå som mange unge mennesker bruker snus, er spørsmålet ditt ekstra viktig. I graviditeten er alle former for nikotin farlig, og snus ser ut til å være like skadelig som sigarettrøyking.
De viktigste farene er at barnet veier for lite når det blir født, at det er større sjanse for at barnet dør før det blir født og at det kan bli født for tidlig. Det er også mye som tyder på at det kan bli mer leppe/ganespalte ("hareskår") og at barnet slutter å puste mens det er nyfødt. Du kan lese mer om dette på helsedirektoratet.no.

De som bruker snus i lengre perioder vil ha en stor sjanse for å bli avhengige av nikotin. Nikotin er et av de stoffene som folk lettest blir avhengige av, og det kan gå veldig kort tid fra man begynner med nikotin til man er "hektet" på dette stoffet. Jeg undrer meg ofte over at unge mennesker ikke ser ut til å bry seg om dette når de bruker snus. Andre ting som kan skje dersom man bruker snus i lengre perioder er at blodårene trekker seg sammen og det kan føre til høyt blodtrykk. Det kan igjen føre til hjerteinfarkt og hjertesvikt, men det tar mange år før slike ting skjer. Det er fremdeles mye vi ikke vet om langtidseffekt av snusing, så det sikreste er å holde seg unna!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut