Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Spørsmål knyttet til rusopplevelse

Hei!

Jeg har lekt meg med rus mange ganger, men da kun med hasj. For noen dager siden prøvde jeg noe som angivelig skal ha vært MDMA, og fikk noen syke hallusinasjoner og en fornemmelse av at jeg hadde følt på denne måten før. Jeg var veldig høy, og startet veldig bra og behagelig før det gikk over til å bli vondt og jævlig før det ble godt og behagelig igjen. Jeg så masse detaljer, fra barndommen, og korte gjentagende klipp fra barnehagen og andre opplevelser som barn. Ettersom jeg bor i fosterhjem, og har opplevd en del fra før av lurer jeg rett og slett på om jeg kan ha vært ruset, eller opplevd rus i barndommen. Eller er det kun tilfeldig at jeg fikk så mange assosiasjoner med barndommen? Hvorfor føltes det som om jeg hadde opplevd denne type rus fra før av?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 02.06.2021

Kjære jente, 15! 

Dette var et spennende spørsmål. Det viser blant annet hvor forskjellig rusmidler kan virke på oss. Du beskriver både behagelige opplevelser og fæle opplevelser. Du beskriver noe jeg vil kalle "flash-backs", altså at gamle minner og vonde følelser plutselig dukker opp. Du spør om dette har sammenheng med rus i barndommen. Jeg tror ikke du behøver å bekymre deg for det.

Det jeg tror skjer, er at du antagelig har mange minner og kanskje også vonde følelser fra barndommen som ligger lagret i underbevisstheten din. Det er ikke sikkert at du har fått ryddet opp i disse tidligere, og da bruker hjernen en del energi på å undertrykke disse minnene og følelsene for at du skal fungere i det daglige. Men minnene forsvinner ikke, de ligger "på lur". Det er forskjellige ting som kan gjøre at disse minnene og følelsene kommer opp i bevisstheten din. Psykologer som arbeider med folk som har vært utsatt for traumer er opptatt av å jobbe for at slike flash-backs blir mindre skremmende og kanskje kan forsvinne. 

Rusmidler av forskjellig slag tar nettopp bort noe av hemningene i hjernen, de "løfter av lokket" for følelser og minner som er fortrengt. Derfor har man faktisk prøvd å bruke noen midler som vi vanligvis regner som rusmidler som en del av behandlingen. Både  LSD og andre hallusinogener, fentanyl og MDMA er forsøkt. Slik behandling må skje hos topp erfarne spesialister, ellers ender det lett med engstelser og bekymring, slik som du forteller om. Dessuten er dette på forsøksstadiet, og man vet ikke hvilken plass disse midlene eventuelt vil få i behandlingen. 

Skal du gjøre noe mer med dine plagsomme minner, bør du nok ikke bruke rusmidler. Da har du lite kontroll på effekten.
Det er bedre å få snakket med noen som er gode på traumebehandling, da kan du få ryddet opp i minner og følelser som plager deg. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut