Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Unge og røyk

Hei!

Hvor farlig er det og starte og røyke når man er 11?
Er det en risiko for å dø tidlligere?

Kjenner en som starta når han var 11 og han er nå 43 og har astma.

Jente 12

Svar fra ungrus.no 22.11.2019

Kjære jente, 12!

Det er flott at du interesserer deg for hvordan det går når man starter å røyke tidlig i ungdomsårene. Og svaret er enkelt: Jo tidligere du starter, desto større er faren for å få alvorlige skader. Både hjernen, lungene, hjertet og andre organer utvikler seg mye i ungdomsårene, og røyking vil skade denne utviklingen. Og organene er mer følsomme for røyken i den tiden hvor de vokser og utvikler seg. For eksempel blir det da større fare for å utvikle astma og kols, som du nevner. Vi vet nå at røykere lever i gjennomsnittet rundt  20 år kortere enn andre, og faren for å dø tidlig er større jo lengre de har røykt. Kort sagt: Starter man tidlig med å røyke, vil man også ha større sjanse for å dø tidlig. 

Heldigvis ser det ut til at det blir færre og færre som begynner på røyke i ungdomsårene. Det vil være viktig for folkehelsa i årene som kommer dersom denne utviklingen fortsetter. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut