Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Virkning av heroin

Hei!

Hvordan fungerer heroin?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 27.04.2017

Kjære jente, 12!

Heroin er ett av de stoffene som kalles opioider, det er stoffer som ligner på morfin.
Heroin ble til å begynne med laget som en medisin. Den virket smertestillende og beroligende og søvndyssende. Nokså fort fant man ut at den ikke var så bra som medisin, blant annet fordi man må bruke sprøyte for at heroin skal virke. Derfor bruker man nå heller morfin og andre opioider når man skal gi pasienter smertestillende behandling.
Alle disse stoffene er vanedannende, det betyr at man kan bli avhengig av dem. Heroin er veldig vanedannende hos mange mennesker. En farlig virkning av heroin er at du stopper å puste dersom du får i deg for store doser. De fleste som dør av overdoser i Norge, dør av heroinoverdoser og overdoser av andre stoffer som ligner på heroin. 

Grunnen til at heroin og de andre opioidene virker på oss, er at de ligner mye på stoffer vi selv lager i hjernen vår. Disse kalles endorfiner og virker på akkurat samme måten, men med dem det er ingen fare for overdose!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut