Svar fra ungrus.no 25.01.2019
Hei gutt på 13 år!
Takk for spørsmålet som du er så modig å stille, og som jeg vet du ikke er alene om å lure på. Det å ha foreldre som drikker for mye, er ingen god situasjon å være i. Og en kan føle seg veldig alene om å ha det slik.
Først litt fakta for å gi deg et bilde av hvor mange barn/unge som opplever lignende utfordringer. Vi vet at ca 8 % av voksne i Norge har et rusproblem, og mange av dem er foreldre. I tillegg vet vi at mange barn/tenåringer synes at foreldrene drikker for mye, uten at det er snakk om et avhengighetsproblem. Ikke alle som drikker mye er alkoholikere, men de drikker på en måte som oppleves ugreit for dem som står rundt og lever sammen med vedkommende. Som du da forstår av disse tallene, er det mange som opplever at foreldrene drikker for mye og opplever dette ubehagelig på ulike måter. Men mange barn unge tror de er ganske alene om å ha en foreldre som drikker for mye, fordi det er en ting som få snakker med andre om. Derfor er det et viktig spørsmål du stiller, både på vegne av deg selv , men også på vegne av andre tause unge.
Mange barn/unge forteller at de opplever at foreldrene endrer seg når de drikker. Fra å være en trygg mamma eller pappa, blir foreldrene kranglete, sinte og irritable. Andre igjen blir veldig lei seg og gråter og betror seg til barna sine om voksne problemer som ikke hører hjemme i et barnesinn, regler blir ofte heller ikke så viktige å overholde. Andre igjen stenger seg inne for seg selv og blir sløve. Mange barn og unge forteller at de blir flaue over sine foreldre når de drikker og er redd at venner skal se foreldrene i en ruset tilstand. Og de føler seg uttrygge.
Hva bør du da gjøre, hvis du opplever at foreldrene dine drikker for mye?
Regel nr 1 er å snakke med en voksen om det. Enten direkte med foreldrene dine, eller hvis du føler det vanskelig eller utrygt å snakke med foreldrene dine alene, oppfordrer vi barn og unge til å snakke med en trygg voksen (besteforeldre/tante/onkel eller andre) og be om hjelp til å ta dette opp med foreldrene dine.
For at det ikke skal bli en diskusjon om hva som er for mye eller passelig, fortell hvordan drikkingen oppleves vanskelig for deg og hvorfor du ønsker at de ikke skal drikke så mye. Andre bruker lærer eller helsesøster som en samtalepartner de kan drøfte situasjonen med og be om råd for hvordan de skal gå fram. Det "rare" er at mange voksne er helt blinde for hvordan de kan bli når de drikker og hvor ofte og mye de faktisk drikker. I egne øyne er det normal drikking, de ser ikke at de endrer oppførsel, men tror de er kule og at drikkingen deres ikke går ut over andre. Da er det viktig å få vite sannheten om hvem de blir når de inntar alkohol og hvor mye de faktisk drikker.
Det finnes også en chattetjeneste på nett, som heter barsnakk. Der kan barn/unge chatte med voksne som selv har vært barn til foreldre som har drukket mye. Der kan en be om råd dersom en står i en vanskelig situasjon og trenger hjelp der og da. Hvis det er krise, kan du kontakte Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.
Da krysser jeg fingrene og håper foreldrene dine forstår at deres måte å drikke på ikke oppleves bra for deg.
Med vennlig hilsen
Eva Norbakk
Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling
Sørlandet sykehus