Svar fra ungrus.no 13.11.2017
Kjære unge jente på 16 år!
Jeg vil starte med å si at kompisen din tydeligvis har en venn som ønsker å hjelpe. Du spør om to ting, det ene er hvordan du kan hjelpe han å komme i kontakt med familie/venner. Det andre går på om vennen din risikerer fengselstraff, eventuelt hvor lenge.
Vennen din er, som du skriver, rusmisbruker. Du skriver videre at både mammaen hans og gamle venner ikke lenger vil ha kontakt med han. I og med de ikke har hatt kontakt på to år, tenker jeg at din kompis er godt over 18 år. Jeg tenker utfra min erfaring med å jobbe med pårørende til rusavhengige, at det skal ha skjedd en del problematiske ting, før en mamma setter foten ned når det gjelder kontakt. Som regel har mødre, med mindre de har personlige problemer selv, gjennom flere år, på ulike måter, prøvd å hjelpe før de gir slipp. Det gjør mødre ved å betale narkogjeld, regninger, samt prøve å ordne opp etter andre konsekvenser rusmisbruket fører med seg. Etterhvert som tida går uten at noe av det en prøver å hjelpe med ser ut til å nytte, blir mange mødre/pårørende syke av bekymringer. Mødrene innser, med knust hjerte, at skal de klare seg selv, må de gi slipp på barna sine. Det gjør de blant annet ved å gi ansvaret tilbake der det hører hjemme. I praksis betyr det at pårørende innser at voksne mennesker må ta ansvar for sitt eget liv, med sine egne konsekvenser. Måten disse mødrene har prøvd å hjelpe på, er egentlig "feil" hjelp. Hvis det er sånn, som vi på min avdeling tenker, at en person med et rusproblem ikke gir slipp på rusmiddelet før det koster mer enn det gir, da forstår pårørende at de må slutte med å fikse opp i konsekvensene et liv med rusproblemer fører med seg, Konsekvenser som kanskje gjør at livet med rus blir for strevsomt og som gjør at rusmibrukeren innser at han må slutte å ruse seg.
Min erfaring er også at dersom en rusmisbruker tar tak i livet sitt og søker hjelp til å slutte å ruse seg, så er familien igjen ganske raskt på banen.Men først må den med et rusproblem vise over tid at denne gangen vil de klare å leve rusfritt. De fleste pårørende har hørt mange løfter tidligere om at nå er det slutt, for så å bli skuffet neste dag. Så tida er sånn sett en venn og viser om rusmisbrukeren mener alvor denne gangen.
Så hva kan du gjøre ? Du kan jo si noe om hva du har lest her, at du forstår at rusingen og alt det det fører med seg har gjort at moren holder avstand. Vil han ha familien og sine gamle venner tilbake, må han først gjøre noe med sitt misbruk. Og da tror jeg han trenger hjelp av profesjonelle. Denne hjelpen kan han få ved å kontakte sin fastlege, som så henviser han til videre til behandling.
Samtidig tenker jeg det kan være lurt for deg å søke støtte og råd hos en voksen du har tiltro til. Det er tydelig, slik jeg leser ditt spørsmål, at du følelsesmessig bryr deg og bekymrer deg og ønsker å hjelpe. Da er det fort gjort å bli involvert i ting som gjør livet ditt mer komplisert og alvorstungt. Det å snakke med et menneske du stoler på, kan være en god hjelp for å sortere tankene med hensyn til hva du kan gjøre noe med og hva du ikke rår over. Det kan være nyttig å få hjelp til å se ting "utenfra" og gi deg støtte i å gjøre gode valg. Kanskje har du en lærer eller helsesøster du kan snakke med? Det er fort gjort å bli "fanget" inn i menneskers problematiske liv i et ønske om å hjelpe vedkommende.
Når det gjelder spørsmålet om vennen din kommer i fengsel og eventuelt hvor lenge, så er det vanskelig å svare deg. Det er ulovlig å bruke illegale rusmidler (narkotika). Blir man tatt for å bruke, får man som regel en straff ved å måtte betale en bot. Er han blitt tatt for å selge rusmidler, stiller saken seg annerledes. Da kan han bli dømt til fengselstraff, men eventuelt også dømt til rusbehandling. Lengden på straffen avhenger av omfanget av hva han er tatt for.
Er det noe mer du tenker jeg kan svare deg på, er det bare å ta kontakt!
Med vennlig hilsen
Eva Norbakk
Spesialsykepleier
Avdeling for rus og avhengighetsbehandling
Sørlandet sykehus